Pripremite se za...

Odnos majka-ćerka

Praveći od sebe klonove svojih ćerki, neke majke zaista deluju groteskno. Znate i vi svi koliko puta ste čuli kako se neke majke nadmeću sa svojim ćerkama oko toga koja je mudrija, veštija, lepša, viša (?!). Nekada to liči i na mali porodični rat. Ovakav rat nema pobednika, imajmo to na umu. Mladi pobeđuju, tako i treba da bude.

S druge strane su majke koje podržavaju svoje ćerke, traže po nekad savet od njih kada idu na neki, za njih, važan događaj: svadbu ćerke najbolje prijateljice, proslavu u tazbini, susret generacije… Daleko od toga da majke već odraslih devojaka ne treba da vode računa o svom izgledu. Obratite pažnju na reč „svom“. To ne treba da bude loša kopija ćerkinog izgleda već istančan stil, građen godinama, upotpunjen odećom, šminkom, frizurom koja je karakteristična za majku kao osobu, a ne njen u ćerku. Nekad malo i „pozajme“ od ćerki, recimo šminku.

Što bi kupovale kada im je potreban samo ajlajner za tu priliku, onda malo rumenila, ruž imaju. Lak za nokte, hm, možda ovog puta dobro dođe. Sa takvim mamama ćerke lakše nalaze zajednički jezik. One su zaista mame, nikada ne prelaze crtu koja je granična između mame i drugarice, imaju svoje jedinstveno mesto u životima ćerki i njihovim porodicama. Biti majke jedne ćerke je privilegija, ali je privilegija biti ćerka jedne ovakve mame. U ovom interaktivnom procesu učestvuju obe. Zasluga pripada, stoga, obema.